Sorbet gruszkowy z goździkami
175.8 kcal /
735.8 kJKalorie
735.8 kJKalorie
1 gBiałko
42 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cukru
- 5 goździków
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 600 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g wody
- 20 g rumu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać goździki, sok z cytryny, gruszki, wodę i rum, gotować10 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie usunąć kopystką goździki, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), odstawić do ostygnięcia na ok. 30 min, następnie wstawić do zamrażalnika na ok. 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Zamrożony sorbet wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 5 min, następnie za pomocą długiego, ostrego noża pokroić na 4 cm kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki sorbetu, zmiksować15 s/obr. 9. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 9. Przełożyć do pucharków. Sorbet gruszkowy z goździkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.
