Sorbet bazyliowy
170 kcal /
713.1 kJKalorie
713.1 kJKalorie
1.7 gBiałko
28.2 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cukru
- 60 g orzeszków piniowych
- 700 g kostek lodu
- 2 cytryny obrane, bez białych błonek, podzielone na cząstki
- 20 g bazylii, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać orzeszki, rozdrobnić7 s/obr. 10.
- Dodać lód, cytryny, bazylię, rozdrobnić1 min 30 s/obr. 6-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 9. Sorbet bazyliowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
