Sól bekonowa
1990 kJ /
476 kcalKalorie
476 kcalKalorie
14 gBiałko
9 gWęglowodany
43 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 opakowanie boczku parzonego, w plastrach (100g)
- ¼
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 czubata łyżka prażonej cebulki,gotowej
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 150 g soligruboziarnistej (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej plastry boczku. Piec 15 min (175°C, termoobieg) lub do uzyskania złotobrązowego koloru i odpowiedniej chrupkości (patrz wskazówka). Upieczony boczek przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia, następnie połamać na kawałki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połamany na kawałki boczek, dodać pieprz, paprykę, prażoną cebulkę, tymianek i sól, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10.Przełożyć do słoików typu twist off i przechowywać w suchym miejscu. Sól bekonową używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).