
Sok pomidorowy z bazylią
61 kcal /
254 kJKalorie
254 kJKalorie
1 gBiałko
3.8 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
- 250 g wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory i bazylię, dodać sok z cytryny, oliwę, cukier, sól, pieprz, Tabasco® i wodę, zmiksować1 min/obr. 10.
- Sok z pomidorów przelać do 4 szklanek i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.