Soczewica z ryżem (Fakes moutzentra)
380 kcal /
1590 kJKalorie
1590 kJKalorie
19 gBiałko
57 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 g wody
- 400 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 15 g octu
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać 1100 g wody, dodać soczewicę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać pozostałe 300 g wody, ryż, ocet, 10 g oliwy, sól i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. .Zdjąć motylek.Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 40 g oliwy, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.5. Zrumienioną cebulę przełożyć do naczynia z ugotowaną soczewicą, całość wymieszać kopystką. Odstawić na 5-10 min, aby soczewica wchłonęła nadmiar płynu. Soczewicę z ryżem (Fakes moutzentra) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.