Soczewica z ryżem (Fakes moutzentra)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
380 kcal /
1590 kJ
Kalorie
19 gBiałko
57 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1400 g wody
  • 400 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 15 g octu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać 1100 g wody, dodać soczewicę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 0.5.
  2. Dodać pozostałe 300 g wody, ryż, ocet, 10 g oliwy, sól i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. .Zdjąć motylek.Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 40 g oliwy, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.5. Zrumienioną cebulę przełożyć do naczynia z ugotowaną soczewicą, całość wymieszać kopystką. Odstawić na 5-10 min, aby soczewica wchłonęła nadmiar płynu. Soczewicę z ryżem (Fakes moutzentra) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry