Śniadaniowe gniazdka z cukinii (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
237.5 kcal /
993.7 kJ
Kalorie
5.7 gBiałko
13.6 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 300 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 3 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 2 – 3 liście bazylii, świeże
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 łyżki oleju
  • 6 żółtek
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę i cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do dużej miski. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  4. Do miski z tartymi warzywami dodać jajko, płatki owsiane, skrobię ziemniaczaną, szczypiorek, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, oregano i sos Tabasco®, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie przygotować ziołową śmietanę.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Masę warzywną ponownie przemieszać kopystką. Na patelnię nakładać po 2 łyżki masy warzywnej, formując 6 okrągłych gniazdek z otworem w środku. Smażyć 1-2 min, następnie ostrożnie obrócić za pomocą łopatki. W środku każdego gniazdka umieścić po 1 żółtku, następnie oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć kolejne 1-2 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. W zależności od preferencji, gniazdka można ponownie obrócić i smażyć kolejne 30 s, aby usmażyć żółtka z obu stron. Śniadaniowe gniazdka z cukinii podawać z dodatkiem ziołowej śmietany i pieczywa.
Przewijanie do góry