
Śniadaniowe gniazdka z cukinii (TM6)
237.5 kcal /
993.7 kJKalorie
993.7 kJKalorie
5.7 gBiałko
13.6 gWęglowodany
18.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 300 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 3 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 2 – 3 liście bazylii, świeże
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 łyżki oleju
- 6 żółtek
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę i cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do dużej miski. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do miski z tartymi warzywami dodać jajko, płatki owsiane, skrobię ziemniaczaną, szczypiorek, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, oregano i sos Tabasco®, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie przygotować ziołową śmietanę.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Masę warzywną ponownie przemieszać kopystką. Na patelnię nakładać po 2 łyżki masy warzywnej, formując 6 okrągłych gniazdek z otworem w środku. Smażyć 1-2 min, następnie ostrożnie obrócić za pomocą łopatki. W środku każdego gniazdka umieścić po 1 żółtku, następnie oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć kolejne 1-2 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. W zależności od preferencji, gniazdka można ponownie obrócić i smażyć kolejne 30 s, aby usmażyć żółtka z obu stron. Śniadaniowe gniazdka z cukinii podawać z dodatkiem ziołowej śmietany i pieczywa.