
Smoothie z jarmużem, młodą pszenicą i daktylami
86 kcal /
359 kJKalorie
359 kJKalorie
2 gBiałko
15.8 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g kostek lodu
- 80 g jarmużu
- 150 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 4 daktyle, suszone, bez pestek (patrz wskazówka)
- 400 g wody niegazowanej
- 200 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 pomarańczy)
- 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 – 1 ½
- łyżki młodej pszenicy – trawy sproszkowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, lód, jarmuż, jabłko, daktyle, dodać wodę, sok pomarańczowy, skórkę z cytryny i młodą pszenicę, rozdrobnić10 s/obr. 5, następnie zmiksować2 min/obr. 10, przelać do 4 szklanek.
- Smoothie z jarmużem, młodą pszenicą i daktylami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.