
Smoothie bowl ze szpinakiem, bananami i posypką owocowo-bakaliową
534 kcal /
2233 kJKalorie
2233 kJKalorie
9 gBiałko
45 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g bananów (ok. 3 szt.), pokrojonych na kawałki
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 10 g miodu
- 10 g syropu klonowego
- 1 – 2 łyżeczki herbaty matcha (opcjonalnie)
- 1 łyżka nasion chia
- ½ – 1
- łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- borówki, świeże (ok. 40g), do dekoracji
- truskawki, świeże (ok. 40g), do dekoracji
- 2 łyżki chipsów bananowych, suszonych do dekoracji
- 2 łyżeczki surowego ziarna kakaowca, kruszonego do dekoracji
- 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych do dekoracji
- 2 łyżki płatków kokosowych do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć banany, szpinak, awokado, dodać miód, matchę, nasiona chia i ekstrakt z wanilii, zmiksować30 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 9. Przelać do 2 miseczek, udekorować borówkami, truskawkami, chipsami bananowymi, ziarnem kakaowca, orzechami pistacjowymi oraz płatkami kokosowymi. Smoothie bowl z owocami i bakaliami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.