Śmietankowiec z galaretką
168.1 kcal /
703.6 kJKalorie
703.6 kJKalorie
2.9 gBiałko
13.6 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 ggalaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej
- 400 g wody
- 25 ggalaretki pomarańczowej, w proszku, słodzonej
- 25 ggalaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej
- 25 ggalaretki agrestowej, w proszku, słodzonej
- 120 g mleka
- 20 g żelatyny w proszku
- 80 – 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać galaretkę cytrynową, dodać 100 g wody, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do małego prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
- Do naczynia miksującego wsypać galaretkę pomarańczową, dodać 100 g wody, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do małego prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
- Do naczynia miksującego wsypać galaretkę truskawkową, dodać 100 g wody, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do małego prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
- Do naczynia miksującego wsypać galaretkę agrestową, dodać 100 g wody, gotować3 min/100°C/obr. 2. Przelać do małego prostokątnego pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. Ostudzone galaretki odstawić do lodówki na 2 godz., aby stężały. Umyć naczynie miksujące. Stężałe galaretki pokroić w ok. 1 cm kostkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać3 min 30 s/90°C/obr. 3. Przelać do miseczki, odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Puste naczynie miksujące odstawić do lodówki na 10 min, następnie ponownie umieścić je w obudowie.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji lekko ubitej śmietany. Dwie czubate łyżki ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać do połączenia składników.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.2-3 łyżki pokrojonych wcześniej galaretek odłożyć do dekoracji, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałą ilość pokrojonych galaretek, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do tortownicy (Ø 18 cm). Odstawić do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować odłożoną galaretką. Śmietankowiec z galaretką podawać pokrojony na kawałki.