Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)
466 kcal /
1946 kJKalorie
1946 kJKalorie
29 gBiałko
40 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 1500 g wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 300 g azjatyckiego makaronu pszennego, cienkie nitki ramen somen (patrz wariant)
- 15 g oleju sezamowego
- 10 g oleju chili
- 1 plaster korzenia imbiru, świeżego ogrubości 0,5 cm, przekrojony na pół
- 120 g cebuli pokrojonej w piórka
- 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 180 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 40 g sosu ostrygowego
- ½
- łyżeczki czosnku, mielonego
- 200 g kiełków fasoli, świeżych
- 3 łyżki ziaren sezamu uprzednio uprażonych, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej krewetki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do miski z krewetkami dodać sos sojowy i mirin, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć makaron, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotowaćzgodnie z czasecem podanym na opakowaniu100°C//obr. . Makaron przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy i olej chili, dodać imbir, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać cebulę, czerwoną i zieloną paprykę, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać zamarynowane krewetki, sos ostrygowy i czosnek, dusić3 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać kiełki fasoli, dusić1 min/120°C/obr. . Przełożyć do miski z makaronem, dokładnie wymieszać.
- Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną sezamem.