Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM6)
308.2 kcal /
1289.3 kJKalorie
1289.3 kJKalorie
8.4 gBiałko
50.1 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 żółtka
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 skrobi kukurydzianej
- 500 g mleka
- 60 g cukru
- 1 laskę wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 2 szczypty soli
- 150 g mąki pszennej
- 140 g cydru
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość dogłębokiego smażenia
- 2 jajka
- 400 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach do posypania
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać skrobię ziemniaczaną, mleko, ziarna wanilii, 50 g cukru i 1 szczyptę soli, podgrzewać9 min/80°C/obr. 2.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, pozostałe 10 g cukru i pozostałą 1 szczyptę soli, dodać cydr, 15 g oleju i jajka, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Spiralizowane jabłka przełożyć do miski z przygotowanym ciastem, wymieszać kopystką.
- Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na patelnię formując okrągłe gniazdka. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażone jabłka podawać z przygotowanym budyniowym kremem waniliowym, posypane płatkami migdałów i oprószone cukrem puderm.