Słodkie węzełki z rodzynkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
254 kcal /
1062.8 kJ
Kalorie
8.5 gBiałko
46.8 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g rodzynek
  • 30 g rumu
  • 180 g wody
  • 50 g mleka plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 40 g cukru
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g semoliny z pszenicy durum drobnej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia
  • 1 żółtko
  • migdały, w płatkach do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki i rum, wymieszać, odstawić do namoczenia na ok. 1 godz.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, semolinę, jajka i sól, wyrobić Ciasto /6 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać namoczone i odsączone rodzynki, wyrobić Ciasto /15 s. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok i przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 20 równych części (ok. 50 g każda). Z każdego kawałka uformować wałek (dł. ok. 25 cm). 2 wałki ułożyć w literę X. Chwycić lewą dłonią lewy górny koniec wałka znajdującego się na spodzie i przełożyć na dół. Następnie chwycić prawy dolny koniec drugiego wałka i przełożyć na lewą stronę. Prawą dłonią chwycić prawy górny koniec wałka, a lewą dłonią prawy dolny koniec pierwszego wałka i skrzyżować ze sobą. Następnie lewy górny koniec wałka przełożyć na dół i skrzyżować z dolnym końcem tego samego wałka. Wszystkie końce obu wałków złączyć u góry jak sakiewkę, następnie obrócić tak, aby końcówki wałków znalazły się na spodzie. W ten sam sposób uformować pozostałe bułki. Węzełki ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu, zachowując 3-4 cm odstępy.
  5. Za pomocą pędzelka posmarować węzełki żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować węzełki drugą warstwą mieszanki, posypać płatkami migdałów, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 15-30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec ok. 12 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone węzełki przełożyć na kratkę do studzenia. Słodkie węzełki z rodzynkami podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry