Słodki pudding z czerstwego pieczywa z rodzynkami (Pan Bolo)
332 kcal /
1393 kJKalorie
1393 kJKalorie
9 gBiałko
46 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 450 g mleka
- 100 g rodzynek
- 100 g cukru
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 4 jajka
- 10 g rumu (opcjonalnie)
- cukier do posypania
- (opcjonalnie)
- bita śmietana do dekoracji
- owoce sezonowe, pokrojone na kawałki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 175 g bułek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 175 g bułek, dodać mleko, wymieszać2 min/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione bułki, rodzynki, cukier, wiórki kokosowe, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i rum, wymieszać przy pomocy kopystki30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 60 min (180°C). Ostrożnie posypać powierzchnię puddingu cukrem, piec kolejne 10 min (180°C). Słodki pudding z czerstwego pieczywa z rodzynkami (Pan Bolo) podawać pokrojony na kawałki, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.