Słodki pudding z czerstwego pieczywa z rodzynkami (Pan Bolo)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
332 kcal /
1393 kJ
Kalorie
9 gBiałko
46 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 450 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 4 jajka
  • 10 g rumu (opcjonalnie)
  • cukier do posypania
  • (opcjonalnie)
  • bita śmietana do dekoracji
  • owoce sezonowe, pokrojone na kawałki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 175 g bułek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 175 g bułek, dodać mleko, wymieszać2 min/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione bułki, rodzynki, cukier, wiórki kokosowe, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i rum, wymieszać przy pomocy kopystki30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 60 min (180°C). Ostrożnie posypać powierzchnię puddingu cukrem, piec kolejne 10 min (180°C). Słodki pudding z czerstwego pieczywa z rodzynkami (Pan Bolo) podawać pokrojony na kawałki, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Przewijanie do góry