Słodki pudding toffi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
363 kcal /
1522 kJ
Kalorie
3 gBiałko
54 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 1 ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g wody
  • masło do natłuszczenia foremek
  • Słodki sos toffi: 60
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 75 g syropu złocistego
  • 75 g miodu
  • 40 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • ¼
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 60 g brązowego cukru, jasnego
  • 60 g brązowego cukru
  • Słodki pudding toffi: 40
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 110 g brązowego cukru, ciemnego
  • 110 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 700 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć daktyle, dodać sodę oczyszczoną, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować4 min/100°C/obr. 1. Gorącą wodą zalać daktyle i sodę oczyszczoną (powstaną pęcherzyki powietrza). Daktyle odstawić do namoczenia na 20 min. W tym czasie natłuścić masłem 8 metalowych cylindrycznych foremek (o głębokości 6 cm i pojemności 100 ml każda, patrz wskazówki). Foremki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, syrop złocisty, mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, gotować7 min/100°C/obr. 2. Przelać do dzbanka i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min, następnie włożyć do lodówki, aby sos stężał. W tym czasie przygotować pudding.
  4. Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle wraz z wodą z namaczania, masło, ciemny brązowy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko, wymieszać20 s/obr. 5. Masę przełożyć równomiernie do przygotowanych foremek. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z puddingami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i ostrożnie wyjąć puddingi z foremek. Podawać na ciepło z dodatkiem słodkiego sosu toffi.
Przewijanie do góry