Słodki pudding toffi
363 kcal /
1522 kJKalorie
1522 kJKalorie
3 gBiałko
54 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
- 1 ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g wody
- masło do natłuszczenia foremek
- Słodki sos toffi: 60
- g masła pokrojonego na kawałki
- 75 g syropu złocistego
- 75 g miodu
- 40 g mleka skondensowanego, słodzonego
- ¼
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 60 g brązowego cukru, jasnego
- 60 g brązowego cukru
- Słodki pudding toffi: 40
- g masła pokrojonego na kawałki
- 110 g brązowego cukru, ciemnego
- 110 g brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 700 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć daktyle, dodać sodę oczyszczoną, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować4 min/100°C/obr. 1. Gorącą wodą zalać daktyle i sodę oczyszczoną (powstaną pęcherzyki powietrza). Daktyle odstawić do namoczenia na 20 min. W tym czasie natłuścić masłem 8 metalowych cylindrycznych foremek (o głębokości 6 cm i pojemności 100 ml każda, patrz wskazówki). Foremki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, syrop złocisty, mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, gotować7 min/100°C/obr. 2. Przelać do dzbanka i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min, następnie włożyć do lodówki, aby sos stężał. W tym czasie przygotować pudding.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle wraz z wodą z namaczania, masło, ciemny brązowy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko, wymieszać20 s/obr. 5. Masę przełożyć równomiernie do przygotowanych foremek. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z puddingami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i ostrożnie wyjąć puddingi z foremek. Podawać na ciepło z dodatkiem słodkiego sosu toffi.