Słodki kalendarz adwentowy
128 kcal /
534 kJKalorie
534 kJKalorie
1.42 gBiałko
18.66 gWęglowodany
5.26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasteczka: 120
- g cukru
- 400 g mąki tortowej
- 240 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- Dekorowanie: 200
- g cukru
- 2 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g masy cukrowej czerwonej białej (patrz wskazówka)
- posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, masło i jajko, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, przykryć folią spożywczą, odstawić na 15 min do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Schłodzone ciasto włożyć pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 50 x 40 cm), rozwałkować na grubość ok. 5 mm, odstawić do zamrażalnika na 8-10 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Zdjąć arkusz papieru do pieczenia z wierzchu schłodzonego ciasta. Z ciasta wyciąć 24 ciasteczka o świątecznych kształtach (np. gwiazdki, bałwanki, choinki). W górnej części każdego ciasteczka wykonać wykałaczką otwór Ø 8 mm, następnie przełożyć je na przygotowane wcześniej blachy.
- Piec 10-12 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać białka i sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 6. Lukier przełożyć do rękawa do dekoracji z wąską, okrągłą końcówką (patrz wskazówka), udekorować każde ciasteczko, obrysowując kształt, następnie wypełnić lukrem (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masę cukrową. Na blacie zagnieść masę cukrową, aby stała się elastyczna, wyciąć numerki od 1 do 24. W razie potrzeby zagnieść ponownie masę pozostałą po wycięciu numerków, ponownie rozwałkować i wyciąć potrzebne numery. Wycięte numerki umieścić na desce do krojenia, odstawić do zamrażalnika.
- Na każdym ciasteczku ostrożnie umieścić numerki od 1 do 24, udekorować dowolnymi posypkami. Przez otwór każdego ciasteczka przewlec wstążkę. Słodkiego kalendarza adwentowego użyć jako jadalnej dekoracji.