Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
676.1 kcal /
2828.7 kJ
Kalorie
13.4 gBiałko
100 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 120 g cukru
  • Ciasto drożdżowe: 220
  • g mleka
  • 40 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 100 g cukru
  • 560 g mąki pszennej
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Cynamonowy cukier i orzechy: 100
  • g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżka cynamonu, mielonego
  • 50 g orzechów, mieszanych
  • Polewa: 100
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • olej do natłuszczenia rąk

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min 30 s/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, masło, jajka i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto będzie miało luźną konsystencję. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min lub do momentu, aż podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, dodać cynamon, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać rozdrobnioną czekoladę z cukrem, dodać masło, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Natłuszczonymi dłońmi odrywać kawałki ciasta, formować kulki (Ø 4-5 cm), obtaczać w cynamonowym cukrze. Z połowy kulek ułożyć warstwę w przygotowanej tortownicy, zachowując odstępy. Polać połową polewy i posypać połową odważonych orzechów. Ułożyć drugą warstwę z pozostałych kulek ciasta, polać pozostałą polewą i posypać orzechami.
  7. Piec ok. 45 min (180°C). Słodki chlebek do odrywania (monkey bread) podawać po ostudzeniu jako deser, przekąskę lub drugie śniadanie.
Przewijanie do góry