Śliwki w czekoladzie
97.5 kcal /
408.1 kJKalorie
408.1 kJKalorie
1 gBiałko
12.4 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g śliwek suszonych, bez pestek (25 szt.)
- 160 g brandy
- 160 g rumu
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki i brandy, odstawić na ok. 1 godz. do namoczenia, następnie odsączyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, podgrzewać4-5 min70°C/obr. 2. Przełożyć do miseczki. Osuszone śliwki kolejno zanurzać w roztopionej czekoladzie za pomocą patyczka do szaszłyka lub widelca, układać na papierze do pieczenia lub na talerzu, odstawić do zastygnięcia na ok. 1 godz. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.