Ślimaczki z pigwą i marcepanem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
431 kcal /
1803.5 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
68.9 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 220 g mleka
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 250 g pigwy obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić2 s/obr. 7.
  4. Dodać pigwę, marcepan, rodzynki, cukier, cynamon i sok z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30 x 40 cm). Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozłożyć nadzienie pigwowe. Ciasto zwinąć, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 4 cm plastry. Ślimaczki ostrożnie przełożyć na przygotowaną blachę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec 15-20 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Ślimaczki z pigwą i marcepanem podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przewijanie do góry