Ślimaczki z makiem i żurawiną
415.4 kcal /
1737.9 kJKalorie
1737.9 kJKalorie
7.8 gBiałko
72.8 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto drożdżowe: 220
- g napoju ryżowego
- 100 g cukru
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 500 g mąki tortowej
- 80 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 80
- g żurawiny, suszonej
- 80 g maku
- 70 g cukru
- 40 g kaszy manny
- 150 g napoju ryżowego
- mąka tortowa do oprószenia blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko ryżowe, dodać cukier i drożdże. Podgrzać3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, margarynę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia wsypać żurawinę, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mak i zemleć20 s/obr. 9. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, kaszę mannę i mleko ryżowe, gotować5 min/100°C/obr. 3.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, formując prostokąt (30 x 40 cm). Za pomocą kopystki równomiernie rozłożyć nadzienie makowe, zostawiając około 2 cm odstępy od krawędzi. Nadzienie makowe posypać żurawiną, następnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na ok. 10 plastrów i ułożyć je na blasze, pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.
- Ślimaczki piec 15-20 minut (200°C). Po upieczeniu pozostawić na blasze do pieczenia do ostygnięcia. Ślimaczki z makiem i żurawiną podawać jako deser albo przekąskę.