Ślimaczki z makiem i żurawiną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
415.4 kcal /
1737.9 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
72.8 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto drożdżowe: 220
  • g napoju ryżowego
  • 100 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 500 g mąki tortowej
  • 80 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie: 80
  • g żurawiny, suszonej
  • 80 g maku
  • 70 g cukru
  • 40 g kaszy manny
  • 150 g napoju ryżowego
  • mąka tortowa do oprószenia blatu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko ryżowe, dodać cukier i drożdże. Podgrzać3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, margarynę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia wsypać żurawinę, rozdrobnić7 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać mak i zemleć20 s/obr. 9. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cukier, kaszę mannę i mleko ryżowe, gotować5 min/100°C/obr. 3.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  7. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, formując prostokąt (30 x 40 cm). Za pomocą kopystki równomiernie rozłożyć nadzienie makowe, zostawiając około 2 cm odstępy od krawędzi. Nadzienie makowe posypać żurawiną, następnie zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na ok. 10 plastrów i ułożyć je na blasze, pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.
  8. Ślimaczki piec 15-20 minut (200°C). Po upieczeniu pozostawić na blasze do pieczenia do ostygnięcia. Ślimaczki z makiem i żurawiną podawać jako deser albo przekąskę.
Przewijanie do góry