Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami - Przepisy na Thermomix

Ślimaczki z budyniem i rodzynkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
171.4 kcal /
717 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
21 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mleka plus dodatkowo 2 łyżki do posmarowania
  • 3 żółtka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 2 żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę, gotować8 min/95°C//obr. 3. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), odstawić do ostudzenia (min. 1 godz.). W trakcie studzenia nie mieszać budyniu.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić. W drugiej miseczce roztrzepać pozostałe żółtko z 2 łyżkami mleka, odstawić.
  4. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i równomiernie posmarować ostudzonym budyniem, pozostawiając ok. 3 cm nieposmarowany margines wzdłuż jednego z krótszych boków. Budyń posypać odważonymi rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, kończąc na nieposmarowanym marginesie, następnie ostrym nożem pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując 3-4 cm odstępy. Delikatnie rozpłaszczyć dłonią, formując okrągły kształt. Za pomocą pędzelka posmarować ślimaczki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec ok. 20 min (200°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone ślimaczki studzić na kratce. Ślimaczki z budyniem i rodzynkami podawać jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry