Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
171.4 kcal /
717 kJKalorie
717 kJKalorie
3.3 gBiałko
21 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mleka plus dodatkowo 2 łyżki do posmarowania
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g mąki pszennej
- 50 g rodzynek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 2 żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i mąkę, gotować8 min/95°C//obr. 3. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do masy, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu), odstawić do ostudzenia (min. 1 godz.). W trakcie studzenia nie mieszać budyniu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić. W drugiej miseczce roztrzepać pozostałe żółtko z 2 łyżkami mleka, odstawić.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i równomiernie posmarować ostudzonym budyniem, pozostawiając ok. 3 cm nieposmarowany margines wzdłuż jednego z krótszych boków. Budyń posypać odważonymi rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, kończąc na nieposmarowanym marginesie, następnie ostrym nożem pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując 3-4 cm odstępy. Delikatnie rozpłaszczyć dłonią, formując okrągły kształt. Za pomocą pędzelka posmarować ślimaczki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec ok. 20 min (200°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone ślimaczki studzić na kratce. Ślimaczki z budyniem i rodzynkami podawać jako deser lub przekąskę.
