Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego
356.2 kcal /
1490.4 kJKalorie
1490.4 kJKalorie
6.6 gBiałko
52 gWęglowodany
14.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ślimaczek cynamonowy: 450
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku (patrz wskazówka)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 160 g cukru
- 110 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
- 300 g mleka
- 1 szczypta soli
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- Polewa z serka kremowego: 30
- g masła
- 110 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 70 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, budyń w proszku, drożdże i 60 g cukru, dodać 50 g masła, mleko i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do miski, uformować w kulę, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. – 1 godz. 30 godz. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Okrągłą formę kamionkową „Anna” natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pozostałe 100 g cukru, dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g masła, roztopić2 min/50°C/obr. 2.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta (60 x 25 cm). Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Ciasto pokroić na 12 pasków (5 x 25 cm). Pierwszy pasek zwinąć ciasno w roladę, zaczynając od krótszego boku. Powstały „ślimaczek” umieścić na środku kamionkowej formy. Pozostałe 11 pasków ciasta zwijać kolejno w formie wokół ślimaczka, aby powstał jeden duży ślimaczek. Przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Piec 30-35 min (200°C). W razie potrzeby po 15 min można przykryć formę arkuszem papieru do pieczenia.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i serek, dodać cukier puder i cukier waniliowy, podgrzewać2 min 30 s/40°C/obr. 2. Polać upieczony ślimaczek, rozprowadzić równomiernie za pomocą pędzelka, odstawić do zastygnięcia. Ślimaczek cynamonowy XXL pokroić na kawałki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
