Ślimaczki makowe
109.2 kcal /
456.7 kJKalorie
456.7 kJKalorie
2.6 gBiałko
17.4 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mleka
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 250 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
- 250 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie makowe: 50
- g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g maku (patrz wariant)
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Formowanie ślimaczków: mąka pszenna do oprószenia blatu
- Kolorowe dodatki: 200
- g cukru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 4 barwniki spożywcze w płynie w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, masło i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną i sól, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/50°C/obr. 2.
- Dodać mak, cukier i jajko, wymieszać30 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt (22 x 40 cm). Na powierzchni rozsmarować połowę przygotowanej wcześniej masy makowej, pozostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku posmarowanego nadzieniem. 2 cm margines bez masy pozostawić niezawinięty, tworząc ogon ślimaczka. Pokroić na 20 części (ok. 2 cm szerokości). Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.
- Piec 12-15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedną blachę po drugiej. Upieczone ślimaki przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia (ok. 30 min). W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, zmiksować10 s/obr. 6. Powstały lukier rozłożyć równomiernie do 4 miseczek. Do każdej dodać 1 kolor barwnika spożywczego. Wymieszać łyżeczką. Każdy kolor po kolei przekładać do rękawa do dekoracji, udekorować każdego ślimaka, obrysowując kształt. Odstawić do wyschnięcia na ok. 30 min. Ślimaczki makowe podawać jako deser (patrz wskazówka).