Śledzie w sosie musztardowym
284 kcal /
1192 kJKalorie
1192 kJKalorie
19.9 gBiałko
8.6 gWęglowodany
19.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 85 g musztardy francuskiej
- 65 g musztardy Dijon
- 70 g jogurtu naturalnego
- 30 g majonezu
- ½ – 1
- łyżeczka cukru
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 600 g filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas odsączonych z zalewy, uprzednio namoczonych w wodzie, pokrojonych na 5-6 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, przelać wrzątkiem, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać musztardę francuską, musztardę Dijon, jogurt naturalny, majonez, cukier, kurkumę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3.5. Przełożyć do naczynia z cebulą, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śledzie. Zalać przygotowanym wcześniej sosem musztardowym, odstawić do lodówki na co najmniej 8 godz.
- Śledzie w sosie musztardowym podawać jako przystawkę.
