Śledzie po wileńsku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
235.8 kcal /
987.1 kJ
Kalorie
17.2 gBiałko
6 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 ggrzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
  • 300 g wody
  • 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 2 – 3 filety z anchois, w oleju odsączone
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cukru
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • 400 – 450 g filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, dodać wodę, gotować20 min/100°C//obr. 1. Ugotowane grzyby wraz z wodą przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ugotowane grzyby odsączyć za pomocą koszyczka, płyn zachować.
  4. Do naczynia miksującego dodać odsączone grzyby i anchois, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  5. Dodać rozdrobnione ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, pieprz i sól, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia na ok. 25 min.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sosem, odważyć do niej śledzie, wymieszać kopystką. Jeżeli sos jest za gęsty, dodać 1-2 łyżki wywaru pozostałego po gotowaniu grzybów. Odstawić do lodówki na ok. 12 godz.
  7. Śledzie po wileńsku podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry