Skubaniec z owocami
337 kcal /
1414 kJKalorie
1414 kJKalorie
5.5 gBiałko
42 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto jasne: 180
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Ciasto ciemne: 90
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
- Nadzienie: 6
- białek
- 250 g cukru
- 400 g owoców, mrożonych np. wiśni, porzeczek, malin, uprzednio rozmrożonych
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i śmietanę, wymieszać10 s/obr. 5. Przesypać ⅔ powstałego pokruszonego jasnego ciasta do przygotowanej wcześniej formy. Równomiernie rozprowadzić jasne ciasto na dnie formy, dociskając je palcami.
- Pozostałą ⅓ pokruszonego jasnego ciasta przesypać z naczynia miksującego do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, śmietanę i kakao, wymieszać8 s/obr. 5. Przesypać ⅔ powstałego pokruszonego ciemnego ciasta do przygotowanej wcześniej formy z jasnym ciastem. Równomiernie rozprowadzić ciemne ciasto na dnie formy, dociskając je palcami.
- Pozostałą ⅓ pokruszonego ciemnego ciasta przesypać z naczynia miksującego do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 150 g cukru, ubijać bez założonej miarki12 min/37°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rozmrożone owoce, w razie konieczności odsączyć je przez koszyczek z nadmiaru soku, następnie ponownie umieścić w misce na pokrywie naczynia miksującego, odważyć pozostałe 100 g cukru i dodać skrobię, wymieszać kopystką. Owoce wyłożyć na spód ciasta, następnie przykryć je ubitą wcześniej pianą. Wierzch posypać odłożoną wcześniej kruszonką z ciemnego i jasnego ciasta.
- Piec 1 godz. (180°C). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na ok. 2 godz. Skubaniec z owocami podawać posypany cukrem pudrem.