Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
416.7 kcal /
1743.3 kJKalorie
1743.3 kJKalorie
7.4 gBiałko
38.8 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Bułeczki: 150
- g mleka
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru
- 1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczyptę soli
- mąka pszenna do oprószenia
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- Bita śmietana i masa marcepanowa: 500
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 30 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier, drożdże i kardamon, podgrzewać4 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, 1 jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 55 g każda). Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je złączeniem do dołu na przygotowanych wcześniej blachach. Przykryć czystymi ściereczkami kuchennymi, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na ok. 10 min przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Za pomocą pędzelka posmarować wyrośnięte bułeczki drugim, roztrzepanym jajkiem. Piec 10 min (220°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę, odstawić do lekkiego ostudzenia (ok. 15 min), następnie każdą przekroić w poprzek na ¾ wysokości. Za pomocą łyżeczki wydrążyć z każdej bułeczki niewielką ilość miąższu, odstawić. Wydrążony miąższ zachować.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 450 g śmietany, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka).
- Dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii, ubijać bez założonej miarki5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć wydrążony miąższ z bułeczek i masę marcepanową, dodać pozostałe 50 g śmietany i kardamon, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 3. Masę marcepanową przełożyć do innego naczynia. Do każdej wydrążonej bułeczki nałożyć 1 łyżeczkę masy marcepanowej, wierzch udekorować obficie bitą śmietaną, przykryć odciętą górą bułeczki. Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor) podawać oprószone cukrem pudrem.
