Serowe bułki na proszku do pieczenia (low carb, bezglutenowe)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
278.6 kcal /
1165.6 kJ
Kalorie
13.7 gBiałko
6.8 gWęglowodany
22.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 155 g migdałów, ze skórką
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 3 jajka, rozmiar L
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Mozzarellę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać serek kremowy, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/65°C/obr. 1.
  4. Dodać zmielone migdały i wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, 2 jajka i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Przełożyć na folię spożywczą, uformować w wałek, odstawić do lodówki na min. 30 min (patrz wskazówka).
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Za pomocą kopystki podzielić schłodzone ciasto na 8 równych kawałków (ok. 70 g każdy). Uformować okrągłe bułki, przełożyć na przygotowaną blachę. Bułki posmarować za pomocą pędzelka pozostałym 1 jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec 20-25 minut (180°C). Serowe bułki na proszku do pieczenia (low carb, bezglutenowe) podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry