Sernikowy tort lodowy z truskawkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
363.7 kcal /
1522.6 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
27 gWęglowodany
26.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość startej czekolady do dekoracji (opcjonalnie)
  • 120 g herbatników
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g cukru
  • 400 g truskawek, mrożonych (patrz wskazówka)
  • 70 – 100 g miodu
  • 1 banan, dojrzały pokrojony na kawałki (ok. 90g)
  • truskawki, świeże przekrojone na pół, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Tortownicę (Ø 22-24 cm), wyłożyć folią, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki i docisnąć dłońmi do dna, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać roztopioną czekoladę, dodać mascarpone i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 6. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem, wyrównać kopystką, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać banan, wymieszać30 s/obr. 5. Masę truskawkową ostrożnie przełożyć na masę serową, delikatnie wyrównać kopystką. Formę przykryć folią, odstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc. Sernikowy tort lodowy z truskawkami odstawić do lodówki na ok. 45 min przed podaniem, udekorować białą czekoladą i truskawkami i podawać jako deser.
Przewijanie do góry