Sernikobrownie z malinami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
332 kcal /
1389 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
41.2 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto czekoladowe: 200
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • Masa serowa: 500
  • g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 25 g mąki pszennej
  • 200 g malin, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2.
  4. Dodać cukier, mąkę, kakao, śmietanę, jajka i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto czekoladowe przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wymieszać20 s/obr. 4.
  6. Do przygotowanej wcześniej formy wlać ⅔ ciasta czekoladowego, za pomocą kopystki rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Ciasto równomiernie polać masą serową, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Za pomocą łyżki nałożyć pozostałe ciasto czekoladowe. Rozsmarowac tworząc na masie serowej nieregularne wzory.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny. Sernikobrownie posypać malinami, delikatnie dociskając je do ciasta.
  8. Piec 50-60 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 2 godz, następnie włożyć do lodówki do stężenia na min. 3 godz. Sernikobrownie podawać pokrojone w kwadratowe kawałki.
Przewijanie do góry