Sernik z żurawiną
479 kcal /
2006 kJKalorie
2006 kJKalorie
18 gBiałko
43 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód z czarnym kakao: 140
- g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
- 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
- Masa serowa: 100 – 150
- g żurawiny, świeżej
- 100 – 150 g żurawiny, mrożonej
- 750 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 5 jajek
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetker® (12g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM Dr. Oetker® (12g)
- 1 białko
- woda do pieczenia w kąpieli wodnej
- Polewa z białej czekolady: 60
- g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i żółtko, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą kruszonkę przesypać do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadzić, mocno dociskając dłońmi do dna. Piec 20 min (180°C). W tym czasie przygotować masę serową. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żurawinę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg i mascarpone, dodać śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksować45 s/obr. 7. Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć odważoną wcześniej żurawinę.
- Obniżyć temp. piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryć go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekorować sernik, tworząc na cieście nieregularne wzory. Sernik z żurawiną podawać jako deser.