Sernik z żurawiną

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
479 kcal /
2006 kJ
Kalorie
18 gBiałko
43 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód z czarnym kakao: 140
  • g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • Masa serowa: 100 – 150
  • g żurawiny, świeżej
  • 100 – 150 g żurawiny, mrożonej
  • 750 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 5 jajek
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetker® (12g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM Dr. Oetker® (12g)
  • 1 białko
  • woda do pieczenia w kąpieli wodnej
  • Polewa z białej czekolady: 60
  • g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i żółtko, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą kruszonkę przesypać do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadzić, mocno dociskając dłońmi do dna. Piec 20 min (180°C). W tym czasie przygotować masę serową. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej żurawinę, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć twaróg i mascarpone, dodać śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksować45 s/obr. 7. Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć odważoną wcześniej żurawinę.
  5. Obniżyć temp. piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryć go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekorować sernik, tworząc na cieście nieregularne wzory. Sernik z żurawiną podawać jako deser.
Przewijanie do góry