Sernik z Varomy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
387.5 kcal /
1622.4 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
28.7 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g herbatników maślanych
  • 35 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 750 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową tak, aby była całkowicie szczelna, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić30 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna.
  3. Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać cukier, jajka, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, zmiksować20 s/obr. 6. Masę serową przelać na przygotowany spód (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej 2-3 patyczki do szaszłyków lub pałeczki do sushi, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć tortownicę z ciastem (patrz wskazówka), gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Nie osuszać wody, która pojawiła się na powierzchni sernika. Sernik odstawić do ostudzenia (min. 30 min). Sernik z Varomy podawać lekko ostudzony lub schłodzony w lodówce.
Przewijanie do góry