Sernik z Varomy
387.5 kcal /
1622.4 kJKalorie
1622.4 kJKalorie
9.2 gBiałko
28.7 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g herbatników maślanych
- 35 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 750 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 25 g mąki pszennej
- 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Tortownicę owinąć od zewnątrz folią aluminiową tak, aby była całkowicie szczelna, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić30 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać cukier, jajka, mąkę, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, zmiksować20 s/obr. 6. Masę serową przelać na przygotowany spód (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej 2-3 patyczki do szaszłyków lub pałeczki do sushi, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć tortownicę z ciastem (patrz wskazówka), gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Nie osuszać wody, która pojawiła się na powierzchni sernika. Sernik odstawić do ostudzenia (min. 30 min). Sernik z Varomy podawać lekko ostudzony lub schłodzony w lodówce.