Sernik z tofu (tofurnik)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
384.9 kcal /
1610.4 kJ
Kalorie
14.2 gBiałko
49.1 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 180
  • g mąki pszennej
  • 85 g masła migdałowego, jasnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Masa z tofu: 80 – 100
  • g dżemu z czerwonych owoców jagodowych np. z owoców leśnych, malinowego, jagodowego, porzeczkowego
  • 5 g agaru
  • 50 g wody
  • 400 g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 65 g masła migdałowego, jasnego
  • 150 – 180 g syropu z agawy
  • 150 – 180 g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło migdałowe, cukier puder, jajko i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm), równomiernie rozłożyć na dnie formy, dociskając dłonią, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić mały rondel, odważyć do niego agar i wodę. Zagotować na kuchence ok. 30 s – 1 min, cały czas mieszając, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Do naczynia miksującego włożyć tofu, dodać jajka, masło migdałowe, syrop z agawy, ekstrakt migdałowy i zagotowany agar, zmiksować15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 8. Masę z tofu wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec 45-55 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. Po tym czasie krawędzie tortownicy delikatnie oddzielić od tofurnika za pomocą ostrego noża. Sernik z tofu (tofurnik) podawać z odważonym dżemem jako deser.
Przewijanie do góry