Sernik z tofu (tofurnik)
384.9 kcal /
1610.4 kJKalorie
1610.4 kJKalorie
14.2 gBiałko
49.1 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 180
- g mąki pszennej
- 85 g masła migdałowego, jasnego
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Masa z tofu: 80 – 100
- g dżemu z czerwonych owoców jagodowych np. z owoców leśnych, malinowego, jagodowego, porzeczkowego
- 5 g agaru
- 50 g wody
- 400 g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 65 g masła migdałowego, jasnego
- 150 – 180 g syropu z agawy
- 150 – 180 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło migdałowe, cukier puder, jajko i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm), równomiernie rozłożyć na dnie formy, dociskając dłonią, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić mały rondel, odważyć do niego agar i wodę. Zagotować na kuchence ok. 30 s – 1 min, cały czas mieszając, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć tofu, dodać jajka, masło migdałowe, syrop z agawy, ekstrakt migdałowy i zagotowany agar, zmiksować15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 8. Masę z tofu wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec 45-55 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. Po tym czasie krawędzie tortownicy delikatnie oddzielić od tofurnika za pomocą ostrego noża. Sernik z tofu (tofurnik) podawać z odważonym dżemem jako deser.