Sernik z ricotty z jabłkami
274.1 kcal /
1146.9 kJKalorie
1146.9 kJKalorie
8.1 gBiałko
27 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód ciasta: 75
- g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g herbatników pełnoziarnistych typu Digestive
- Masa serowa: 250 – 300
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
- 900 g sera ricotta odsączonego z zalewy
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Wierzch ciasta i pieczenie: 250 – 300
- g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 – 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 2.
- Dodać herbatniki, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać. Piec 10 min (180°C), wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Zmniejszyć temp. piekarnika do 170°C.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 4.
- Dodać masło, cukier trzcinowy i brandy, dusić5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ricottę, jajka, cukier puder, mąkę, cynamon i cukier waniliowy, ubijać1 min/obr. 4. Do masy dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać20 s//obr. 3. Powstałą masę wyłożyć na spód ciasta.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka. Wierzch ciasta udekorować odważonymi jabłkami, oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym. Piec 1 godz. 30 min-1 godz. 50 min (170°C), do zarumienienia wierzchu ciasta. Sernik z ricotty z jabłkami podawać po ostudzeniu, oprószony cukrem pudrem.