Sernik z ricotty z dżemem figowym
426 kcal /
1784 kJKalorie
1784 kJKalorie
9 gBiałko
37 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Migdałowy spód: 20
- g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 szczypta soli
- 20 g masła miękkiego
- 200 g migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
- 60 g brązowego cukru
- Dżem figowy: 100
- g fig, suszonych bez ogonków, przekrojonych na pół
- 100 g wody
- 80 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Sernik z ricotty: 1
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- skórkę z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
- 3 jajka
- 170 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać migdały, cukier i sól, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, rozłożyć równomiernie na dnie, dociskając masę dłońmi. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotować dżem figowy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone figi, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać wodę, cukier, sok z cytryny, gotować8 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać białka, dodać 30 g cukru cytrynowego, ubijać bez założonej miarki3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pozostały cukier cytrynowy, wymieszać2 min/obr. 4.
- Dodać żółtka, ricottę i sól, wymieszać4 min/obr. 4.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać8 s/obr. 3. Przełożyć do miski z ubitymi białkami i wymieszać delikatnie kopystką.
- Połowę masy serowej przełożyć na przygotowany wcześniej migdałowy spód, łyżką zrobić kleksy z dżemu figowego, przykryć pozostałą masą serową. Tortownicę postawić na blasze do pieczenia.
- Blachę włożyć do piekarnika na najniższą szynę, piec 40-45 min (160°C). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na ok. 1 godz. Odstawić do ostudzenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 3 godz. Po tym czasie usunąć obręcz tortownicy.
- Sernik z ricotty z dżemem figowym podawać schłodzony, oprószony cynamonem.