Sernik z rabarbarem
396 kcal /
1658 kJKalorie
1658 kJKalorie
12 gBiałko
49 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto: 100
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa sernikowa: 250
- g rabarbaru bez łyka, pokrojonego w 1 cm plastry
- 210 g cukru
- 3 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
- 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 500 g twarogu, tłustego podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować30 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wylepić dno i boki na wys. 4 cm, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rabarbar i 30 g cukru, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać budyń, zmiksować20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 180 g cukru, serek kremowy i twaróg, wymieszać40 s/obr. 5.
- Dodać rabarbar z cukrem, wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać kopystką. Piec 40-45 min (180°C), pozostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 10 min, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do lodówki na min. 6 godz., podawać po schłodzeniu.