Sernik z rabarbarem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
396 kcal /
1658 kJ
Kalorie
12 gBiałko
49 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 100
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa sernikowa: 250
  • g rabarbaru bez łyka, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 210 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
  • 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
  • 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 500 g twarogu, tłustego podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować30 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wylepić dno i boki na wys. 4 cm, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rabarbar i 30 g cukru, wymieszać, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać budyń, zmiksować20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pozostałe 180 g cukru, serek kremowy i twaróg, wymieszać40 s/obr. 5.
  6. Dodać rabarbar z cukrem, wymieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać kopystką. Piec 40-45 min (180°C), pozostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 10 min, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do lodówki na min. 6 godz., podawać po schłodzeniu.
Przewijanie do góry