Sernik z mascarpone na zimno (bez cukru)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
380.6 kcal /
1592.4 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
27.5 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g herbatników bez cukru
  • 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g wody
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 laska wanilii
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g erytrytolu
  • 150 – 170 g dżemu bez dodatku cukru, dowolnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić5 s/obr. 10.
  2. Dodać masło, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ser mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, za pomocą noża wyskrobać nasiona, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować3 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać15 s/obr. 3.
  8. Założyć motylek.Dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy ze śmietany i mascarpone, wymieszać10 s/obr. 2.5.
  9. Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę ze śmietany i mascarpone, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 4 godz.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika.
  11. Sernik z mascarpone na zimno podawać jako deser.
Przewijanie do góry