Sernik z mascarpone na zimno (bez cukru)
380.6 kcal /
1592.4 kJKalorie
1592.4 kJKalorie
4.8 gBiałko
27.5 gWęglowodany
30 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g herbatników bez cukru
- 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
- 100 g wody
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 laska wanilii
- 100 g ksylitolu
- 100 g erytrytolu
- 150 – 170 g dżemu bez dodatku cukru, dowolnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić5 s/obr. 10.
- Dodać masło, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać ser mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, za pomocą noża wyskrobać nasiona, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować3 min/100°C/obr. 2.
- Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać15 s/obr. 3.
- Założyć motylek.Dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy ze śmietany i mascarpone, wymieszać10 s/obr. 2.5.
- Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę ze śmietany i mascarpone, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na min. 4 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem. Dżem rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika.
- Sernik z mascarpone na zimno podawać jako deser.