Sernik z ciastkami Oreo®
692 kcal /
2898 kJKalorie
2898 kJKalorie
20.1 gBiałko
47.8 gWęglowodany
43.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód ciasta: 200
- g ciastek Oreo®
- 5 – 6 łyżek masła miękkiego
- Masa serowa: 800
- g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 270 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 130 g ciastek Oreo®
- Wierzch ciasta: 600 – 650
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 – 8 ciastek Oreo® przekrojonych na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka. Z ciastek usunąć biały krem. Krem zachować, odstawić (patrz wariant).
- Do naczynia miksującego włożyć ciastka bez kremu, rozdrobnić6-8 s/obr. 8.
- Dodać masło, wymieszać20 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć nią dokładnie dno tortownicy dociskając dłonią, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, serek mascarpone, dodać mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką.
- Dodać białka i skrobię ziemniaczaną, zmiksować ponownie30 s/obr. 6.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka, następnie pokruszyć je na duże kawałki.
- Do naczynia miksującego wsypać pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać kopystką. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Wstawić formę z ciastem, piec ok. 60-70 min (150°C). Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia na ok. 2 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie odstawić do lodówki na min. 5 godz.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać cukier puder, ubijać30 s/obr. 3. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek Oreo®.
- Sernik z ciastkami Oreo® podawać schłodzony jako deser.