Sernik wiedeński z polewą czekoladową
405 kcal /
1699 kJKalorie
1699 kJKalorie
21.3 gBiałko
32.2 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masa serowa: 200
- g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1200 g twarogu, półtłustego w kostce, pokrojonego na kawałki
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- Polewa czekoladowa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać jajka, ubijać4 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek.
- Dodać masło, twaróg i śmietanę, przemieszać kopystką, zmiksować45 s/obr. 7.
- Dodać skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną, przemieszać kopystką, zmiksować20 s/obr. 7.
- Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać kopystką. Masę serową wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
- Piec 90 min (150°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą czekoladową polać sernik. Sernik wiedeński z polewą czekoladową podawać po schłodzeniu.