Sernik truskawkowy na zimno
480.3 kcal /
2009.6 kJKalorie
2009.6 kJKalorie
15.8 gBiałko
57.6 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 200
- g sucharków połamanych na kawałki
- 350 g kremu orzechowo-czekoladowego o temp. pokojowej
- Masa truskawkowa: 40
- g żelatyny w proszku
- 80 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 500 g truskawek, świeżych
- 500 g truskawek, mrożonych
- 80 – 100 g cukru
- 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 750 g jogurtu typugreckiego
- Masa waniliowa: 10
- g żelatyny w proszku
- 60 g wody
- 40 – 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g serka kremowego śmietankowego
- 250 g jogurtu typugreckiego
- 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na min. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10.
- Dodać jogurt, wymieszać5 s/obr. 5.
- Założyć motylek.Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać15 s/obr. 2.Zdjąć motylek.Masę truskawkową przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy i jogurt, wymieszać15 s/obr. 3.
- Założyć motylek.Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy waniliowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać20 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Masę waniliową delikatnie wylać na tężejącą masę truskawkową. Sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki. Sernik podawać schłodzony, udekorowany odważonymi truskawkami.