Sernik truskawkowy na zimno

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
480.3 kcal /
2009.6 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
57.6 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 200
  • g sucharków połamanych na kawałki
  • 350 g kremu orzechowo-czekoladowego o temp. pokojowej
  • Masa truskawkowa: 40
  • g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g truskawek, świeżych
  • 500 g truskawek, mrożonych
  • 80 – 100 g cukru
  • 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 750 g jogurtu typugreckiego
  • Masa waniliowa: 10
  • g żelatyny w proszku
  • 60 g wody
  • 40 – 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • 250 g jogurtu typugreckiego
  • 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  3. Dodać krem orzechowo-czekoladowy, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na min. 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10.
  7. Dodać jogurt, wymieszać5 s/obr. 5.
  8. Założyć motylek.Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
  9. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać30 s/obr. 4.
  10. Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać15 s/obr. 2.Zdjąć motylek.Masę truskawkową przelać na przygotowany wcześniej spód, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niej żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  12. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  13. Dodać serek kremowy i jogurt, wymieszać15 s/obr. 3.
  14. Założyć motylek.Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy waniliowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
  15. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać20 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Masę waniliową delikatnie wylać na tężejącą masę truskawkową. Sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz.
  16. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki. Sernik podawać schłodzony, udekorowany odważonymi truskawkami.
Przewijanie do góry