Sernik tiramisu

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
622 kcal /
2606 kJ
Kalorie
9.4 gBiałko
45.6 gWęglowodany
44.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 200
  • g biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki
  • 60 g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • Masa serowa: 3
  • jajka
  • 120 g cukru
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 50 g rumu
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 500 g serka kremowego śmietankowego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 130 g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • 130 g biszkoptów lady fingers
  • Krem czekoladowy: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 10 g espresso, zaparzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 – 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć biszkopty, rozdrobnić15 s/obr. 5.
  3. Dodać espresso i masło, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozprowadzić, docisnąć dłońmi.
  4. Piec 10 min (170°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/37°C/obr. 3.5.
  6. Dodać likier migdałowy i skrobię kukurydzianą, wymieszać10 s/obr. 2.
  7. Dodać serek mascarpone, serek kremowy i śmietanę, wymieszać30 s/obr. 2.Zdjąć motylek.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej espresso, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty. Biszkopty krótko maczać w espresso (tak, aby nie zamokły całkowicie) i kłaść na podpieczonym spodzie sernika, jeden obok drugiego. Przygotowaną wcześniej masę serową wylać na nasączone biszkopty, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię.
  9. Na dno piekarnika wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 60 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz, następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 8 godz (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  11. Dodać espresso i śmietanę, podgrzewać4 min/80°C/obr. 2. Masę czekoladową przelać do innego naczynia, odstawić na 30 min, następnie naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
  12. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać schłodzoną masę czekoladową, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Sernik podawać oprószony kakao.
Przewijanie do góry