Sernik tiramisu
622 kcal /
2606 kJKalorie
2606 kJKalorie
9.4 gBiałko
45.6 gWęglowodany
44.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 200
- g biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki
- 60 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Masa serowa: 3
- jajka
- 120 g cukru
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 50 g rumu
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 500 g serka kremowego śmietankowego, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 130 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 130 g biszkoptów lady fingers
- Krem czekoladowy: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 10 g espresso, zaparzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 – 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć biszkopty, rozdrobnić15 s/obr. 5.
- Dodać espresso i masło, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozprowadzić, docisnąć dłońmi.
- Piec 10 min (170°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/37°C/obr. 3.5.
- Dodać likier migdałowy i skrobię kukurydzianą, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać serek mascarpone, serek kremowy i śmietanę, wymieszać30 s/obr. 2.Zdjąć motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej espresso, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty. Biszkopty krótko maczać w espresso (tak, aby nie zamokły całkowicie) i kłaść na podpieczonym spodzie sernika, jeden obok drugiego. Przygotowaną wcześniej masę serową wylać na nasączone biszkopty, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię.
- Na dno piekarnika wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 60 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz, następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 8 godz (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać espresso i śmietanę, podgrzewać4 min/80°C/obr. 2. Masę czekoladową przelać do innego naczynia, odstawić na 30 min, następnie naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać schłodzoną masę czekoladową, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować brzeg ciasta. Sernik podawać oprószony kakao.