Sernik straciatella z malinami (Charlotte Russe)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
100 kcal /
1675 kJ
Kalorie
1 gBiałko
36 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 12 listków żelatyny (patrz wskazówka)
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 200 g malin, świeżych
  • 200 g malin, mrożonych
  • 18 – 19 biszkoptów lady fingers (ok. 50g)
  • 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 25 g oleju kokosowego
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 400 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru plus 2 łyżki dogalaretki malinowej
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g cukru wanilinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. 9 listków żelatyny zalać w miseczce taką ilością wody, aby były przykryte, odstawić. W drugiej miseczce namoczyć w ten sam sposób pozostałe 3 listki żelatyny, odstawić. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, odstawić.
  3. Od każdego biszkopta odciąć 0,5 cm końcówki w taki sposób, aby wszystkie były tej samej długości, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100 g czekolady, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do dużej miski.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g czekolady, rozdrobnić5 s/obr. 6.
  6. Dodać olej kokosowy, roztopić2 min/60°C/obr. 2.
  7. Dodać płatki kukurydziane, podgrzewać1 min/60°C/obr. 3. Masę czekoladową przełożyć na dno wcześniej przygotowanej tortownicy, ostrożnie wyrównać powierzchnię kopystką. Ułożyć biszkopty w taki sposób, aby część odcięta dotykała masy, a płaska strona biszkoptu przylegała do obręczy tortownicy ściśle jeden przy drugim, tworząc okrąg, odstawić do lodówki. W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Ubitą śmietanę przełożyć do miski z wcześniej rozdrobnioną czekoladą, wymieszać, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego włożyć kwaśną śmietanę, dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3. 9 listków namoczonej żelatyny delikatnie odcisnąć dłonią, przełożyć do rondelka, rozpuścić na kuchence na małej mocy palnika.
  10. Do rondelka z rozpuszczoną żelatyną dodać 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać.
  11. Dodać do naczynia miksującego masę śmietanową z żelatyną, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wcześniej ubitą śmietaną i rozdrobnioną czekoladą, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do formy z biszkoptami, odstawić do lodówki na min. 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  12. Do naczynia miksującego włożyć 3 listki namoczonej żelatyny, dodać 2 łyżki cukru i wodę, gotować4 min/100°C/obr. 2, następnie dodać odważone maliny, gotować2 min/100°C//obr. . Pozostawić naczynie miksujące w obudowie do ostygnięcia (patrz wskazówka).
  13. Ostudzone maliny przełożyć na schłodzone ciasto, rozłożyć równomiernie kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  14. Sernik straciatella z malinami (Charlotte Russe) przechowywać w lodówce i podawać jako deser.
Przewijanie do góry