Sernik skubany
388.4 kcal /
1625 kJKalorie
1625 kJKalorie
8.3 gBiałko
40.1 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto kakaowe: 350
- g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- Masa serowa: 500
- g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 150 – 200 g cukru
- 180 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i jajko, zmiksować30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść, następnie podzielić na 2 części (⅔ i ⅓, odpowiednio ok. 520 g i 270 g). Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy, wylepić nią dno i boki na wys. ok. 3 cm. Pozostałą ⅓ ciasta odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać cukier, masło, jajka, cukier waniliowy i budyń, wymieszać40 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię. Pozostałą ⅓ ciasta wyłożyć na masę serową, odrywając palcami małe kawałki. Piec 60-70 min (180°C). Sernik skubany podawać po całkowitym ostudzeniu.
