Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sernik panda - Przepisy na Thermomix

Sernik panda

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
429.1 kcal /
1795.1 kJ
Kalorie
9.1 gBiałko
32.5 gWęglowodany
29.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto kakaowe: 260
  • g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • Masa serowa: 100
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 4 białka
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru
  • mąka pszenna do oprószenia
  • woda do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i żółtka, zmiksować30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść, następnie podzielić na 2 części (⅔ i ⅓, odpowiednio ok. 420 g i 200 g). Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy, wylepić nią dno i boki na wys. ok. 3 cm. Pozostałą ⅓ ciasta odstawić. Kakaowy spód piec 15 min (200°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Obniżyć temp. piekarnika do 160°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, twaróg i mascarpone, dodać białka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i budyń, zmiksować30 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, zmiksować ponowne30 s/obr. 6. Masę serową przelać na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię.
  4. Pozostałe ciasto kakaowe podzielić na 4 części. 3 części rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 5 mm, następnie z każdej wyciąć foremką lub nożem krążek (Ø 7 cm). Dwa krążki lekko ścisnąć palcami, aby nadać im owalny kształt, następnie w każdym owalu wyciąć mały, okrągły otwór (oko pandy). Oba owalne kawałki delikatnie umieścić na masie serowej. Trzeci krążek przekroić na pół i ułożyć na krawędziach sernika, tworząc uszy pandy. Z pozostałego kawałka ciasta uformować nos i pyszczek pandy.
  5. Na najniższym poziomie piekarnika umieścić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 50-60 min (160°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik panda podawać po całkowitym ostudzeniu.
Przewijanie do góry