Sernik na zimno z galaretką i owocami
228 kcal /
956 kJKalorie
956 kJKalorie
10 gBiałko
27 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 opakowaniegalaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)
- wodagorąca, do rozpuszczeniagalaretek
- 1 opakowaniegalaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
- 100 g cukru
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 1 opakowanie biszkoptów (100g)
- 1 opakowanie herbatników (100g)
- owoce świeże (np. truskawki, banany, maliny)
- brzoskwinie, z puszki
👨🍳 Przygotowanie
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać masło, podgrzewać3 min/60°C/obr. 1, pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.
- Do naczynia miksującego dodać twaróg, wymieszać1 min 30 s/obr. 6.
- Dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową, wymieszać30 s/obr. 6.
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik na zimno z galaretką i owocami podawać schłodzony.