Sernik na zimno z galaretką i owocami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
228 kcal /
956 kJ
Kalorie
10 gBiałko
27 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 opakowaniegalaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (do masy serowej)
  • wodagorąca, do rozpuszczeniagalaretek
  • 1 opakowaniegalaretki wiśniowej, w proszku, słodzonej (na wierzch sernika)
  • 100 g cukru
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 1 opakowanie biszkoptów (100g)
  • 1 opakowanie herbatników (100g)
  • owoce świeże (np. truskawki, banany, maliny)
  • brzoskwinie, z puszki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
  3. Dodać masło, podgrzewać3 min/60°C/obr. 1, pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym.
  4. Do naczynia miksującego dodać twaróg, wymieszać1 min 30 s/obr. 6.
  5. Dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową, wymieszać30 s/obr. 6.
  6. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę serową, odstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej kawałki owoców i zalać całość tężejącą galaretką wiśniową. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik na zimno z galaretką i owocami podawać schłodzony.
Przewijanie do góry