Sernik na zimno z galaretką i morelami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
312.6 kcal /
1308.8 kJ
Kalorie
11.1 gBiałko
38.4 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cukru
  • 200 g herbatników digestive
  • 130 g masła pokrojonego na kawałki
  • 625 g wody
  • 1 opakowaniegalaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej (75g na 500g wody)
  • 1 opakowaniegalaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej (75g na 500g wody)
  • 500 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g moreli bez pestek, pokrojonych w ósemki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i 70 g masła, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Piec 10 min (180°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić w tortownicy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie sernika.
  4. Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, dodać galaretkę brzoskwiniową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 375 g wody, dodać galaretkę cytrynową, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka).
  6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g masła, roztopić3 min50°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do ostudzenia na ok. 10 min.
  7. Dodać twaróg i przygotowany wcześniej cukier puder, zmiksować1 min 30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać ostudzoną galaretkę brzoskwiniową, zmiksować1 min/obr. 6. Przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na ok. 30 min, aby masa serowa zaczęła tężeć.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej morele. Odważone morele delikatnie ułożyć na masie serowej, następnie zalać tężejącą galaretką cytrynową. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 6 godz. Sernik podawać schłodzony.
Przewijanie do góry