Sernik na biszkoptowym spodzie
376.8 kcal /
1577.4 kJKalorie
1577.4 kJKalorie
10 gBiałko
32.9 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód biszkoptowy: masło ilość do natłuszczenia formy
- 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- bułka tarta ilość do oprószenia formy
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- Masa serowa: 6
- jajek (patrz wskazówka)
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
- skórka otarta z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g koniaku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- woda do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) natłuścić masłem, następnie dno formy oprószyć mąką lub bułką tartą, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać4 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, podpiec 15 min lub do momentu, aż biszkopt lekko się zbrązowi (180°C). Pod koniec tego czasu umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować masę serową.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę, twaróg, masło, budyń i skórkę z cytryny, zmiksować2 min/obr. 6. Dodać koniak i aromat cytrynowy, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki.
- Wyjąć podpieczony biszkopt. Zmniejszyć temp. piekarnika do 160°C. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Na spód biszkoptowy wylać przygotowaną masę serową. Piec na środkowej szynie piekarnika 1 godz. – 1 godz. 20 min (160°C) lub do momentu, aż masa serowa będzie ścięta na wierzchu (patrz wskazówka).
- Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku ok. 1 godz., następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed pokrojeniem odstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik na biszkoptowym spodzie podawać pokrojony w kwadratowe kawałki, oprószony cukrem pudrem.