Sernik miętowy na spodzie brownie

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
711 kcal /
2977 kJ
Kalorie
13 gBiałko
54 gWęglowodany
48 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód brownie: 70
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 70 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mleka
  • 1 jajko
  • Masa serowa: 120
  • g cukru
  • 10 – 15 g liści mięty, świeżych
  • 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g landrynek, miętowych
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 – 2 krople barwnika spożywczego, zielonego w płynie w żelu
  • (opcjonalnie)
  • 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • Polewa czekoladowa: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • Wykończenie: 250
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 100 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 25 g cukru pudru
  • liście mięty, świeże do dekoracji
  • czekoladki miętowe typu After Eight®, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2.
  4. Dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i jajko, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadzić. Piec 20 min (160°C). W tym czasie przygotować masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miętę, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać śmietanę i landrynki, podgrzewać10-12 min/90°C/obr. 2.
  7. Dodać twaróg, mascarpone, jajka, skrobię i barwnik, zmiksować30 s/obr. 6. Masę serową przelać na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Na najniższy poziom piekarnika wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryć go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze. Umyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać śmietanę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Polewą czekoladową polać sernik, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować, tworząc rozetki. Na wierzchu każdej rozetki ułożyć przekrojoną na pół czekoladkę miętową i liść mięty. Sernik miętowy na spodzie brownie podawać jako deser.
Przewijanie do góry