Sernik makowy z jabłkami
511 kcal /
2138 kJKalorie
2138 kJKalorie
13 gBiałko
53 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 90 g maku
- 30 g migdałów, ze skórką
- Spód i kruszonka: 200
- g masła pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 4 jabłka (ok. 600g), obrane, przekrojone na pół, bezgniazd nasiennych
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Masa serowa: 2
- jajka
- 100 – 120 g cukru
- 500 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę i cukier, wymieszać20 s/obr. 5. ⅓ ciasta przełożyć do innego naczynia, zachować jako kruszonkę, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego dodać jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Ciasto kruche przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wylepić nim dno i ok. 2-3 cm brzegów tortownicy.
- Piec 15 min (200°C). W tym czasie połówki jabłek wymieszać w misce z sokiem z cytryny, odstawić, następnie przygotować masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min/obr. 3.5lub do momentu uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać zmielony mak, cukier, twaróg, śmietanę, budyń i sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 5. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Podpieczony spód podsypać rozdrobnionymi wcześniej migdałami, następnie ułożyć połówki jabłek, wypukłą stroną ku górze. Masę serową stopniowo przełożyć do tortownicy, rozprowadzając masę pomiędzy jabłkami oraz na ich wierzchu. Całość posypać odstawioną kruszonką.
- Zmniejszyć temp. piekarnika do 180°C. Piec 1 godz. (180°C). Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Podawać po schłodzeniu.