Sernik krakowski

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
687.9 kcal /
2878 kJ
Kalorie
16.2 gBiałko
77.9 gWęglowodany
35.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto kruche: 100
  • g cukru
  • 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Masa serowa: 5
  • białek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 8 żółtek
  • 180 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • Lukier: 200
  • g cukru
  • 35 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
  2. Dodać masło, mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać5 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przełożyć do dużej miski, odstawić.Zdjąć motylek.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Brzegi formy do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg sernikowy, dodać żółtka, cukier, masło, skrobię ziemniaczaną i skórę otartą z pomarańczy, zmiksować1 min 30 s/obr. 6.
  6. Dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać15-20 s//obr. 4. Masę serową dodać ostrożnie do ubitej wcześniej piany z białek, wymieszać delikatnie kopystką. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. ⅔ kruchego ciasta rozwałkować na grubość 3-4 mm na oprószonym mąką blacie, wylepić nim przygotowaną wcześniej blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza. Masę serową wylać na przygotowany spód ciasta. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki o grubości 0,5-1 cm, układać na wierzchu masy serowej, tworząc kratkę.
  8. Piec 55-60 min (180°C). Sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach 2-3 godz.
  9. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
  10. Dodać sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5. Ostudzony sernik posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Sernik krakowski podawać jako deser.
Przewijanie do góry