Sernik krakowski
687.9 kcal /
2878 kJKalorie
2878 kJKalorie
16.2 gBiałko
77.9 gWęglowodany
35.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto kruche: 100
- g cukru
- 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Masa serowa: 5
- białek
- 1 szczypta soli
- 250 g masła pokrojonego na kawałki
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 8 żółtek
- 180 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 50 g rodzynek
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- Lukier: 200
- g cukru
- 35 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać masło, mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać5 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przełożyć do dużej miski, odstawić.Zdjąć motylek.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Brzegi formy do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg sernikowy, dodać żółtka, cukier, masło, skrobię ziemniaczaną i skórę otartą z pomarańczy, zmiksować1 min 30 s/obr. 6.
- Dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać15-20 s//obr. 4. Masę serową dodać ostrożnie do ubitej wcześniej piany z białek, wymieszać delikatnie kopystką. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- ⅔ kruchego ciasta rozwałkować na grubość 3-4 mm na oprószonym mąką blacie, wylepić nim przygotowaną wcześniej blachę. Ciasto ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza. Masę serową wylać na przygotowany spód ciasta. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki o grubości 0,5-1 cm, układać na wierzchu masy serowej, tworząc kratkę.
- Piec 55-60 min (180°C). Sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach 2-3 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5. Ostudzony sernik posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Sernik krakowski podawać jako deser.