Sernik kokosowo-czekoladowy

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
379 kcal /
1589 kJ
Kalorie
14 gBiałko
36 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 180
  • g herbatników w polewie czekoladowej połamanych na kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Masa serowa: 220
  • g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 40 g likieru kokosowego np. Malibu®
  • (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki pszennej
  • Polewa: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać15 s/obr. 5.
  7. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne10 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
  8. Piec 90-100 min (150°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz, następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 6 godz (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  9. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, odstawić na kilka min do stężenia. Sernik podawać udekorowany batonikami kokosowymi.
Przewijanie do góry